Zonovergoten Jeugdkamp 2016

Het was spannend! Een jeugdkamp organiseren eind augustus bij de start van het nieuwe seizoen. De eerste schoolweek zit er dan net weer op. De bekerwedstrijden zijn al weer begonnen, het is vroeger donker ’s avonds en het weer is wat wisselvalliger in deze periode? Na veel wikken en wegen, werd toch besloten, het is immers een traditie, het kamp voor de voetbaljeugd te organiseren.

Na maanden voorbereiding was het afgelopen vrijdag 26 augustus dan eindelijk zover: voetbalkamp Veluwse Boys 2016! Alle ingrediënten voor een geslaagd evenement waren aanwezig; goede weersverwachting met temperaturen rond de 25 graden; een gevarieerd programma verspreidt over 2 dagen; 7 legertenten met 75 veldbedden; 10 dozen met eten en drinken waaronder 180 eieren en 240 knakworsten; héél véél ( 60! ) enthousiaste vrijwilligers; en waar het natuurlijk allemaal om draait tijdens het kamp 65 sportieve en gezellige jeugdleden.

Jeugdkamp2016

Programma

Vrijdag rond 17.00 uur werden de jeugdleden op sportpark de Westeneng verwacht, het sportcomplex en de velden lagen er met dank aan de onderhoudsploeg schoon, strak en prachtig bij. Nadat iedereen een slaapplek had gezocht werd om 18.00 uur met het programma begonnen. Allereerst stond er een junioren en pupillen toernooi op het programma. In teams met namen als Bayern Munchen, Arsenal en Chelsea werd de strijd aangegaan. Grote winnaar bij de pupillen was team Arsenal van leider René met Jesper, Nine, Fabian, Britt, Gijs, Wessel en Colby. Bij de junioren won het team Celtic van leider Chris met Brent, Kelsey, Lieke, Joppe en Ashley.

Daarna stond er voor de pupillen het dierengeluidenspel gepland. Ingrid had op haar werk (Groenhorstcollege) de deur open laten staan met als gevolg dat er een flink aantal dieren ontsnapt waren, die dieren moesten gezocht worden. Omdat het eind augustus best vroeg donker wordt in de bos was dit héél spannend. Maar gelukkig waren de kinderen niet bang, werd de begeleiding bij de hand genomen, gerust gesteld en de jacht op de dieren geopend. Het team van de “grote Boze wolven” onder leiding van Marieke waren het allersnelst. Omdat wolven niet zo goed hun naam kunnen schrijven moet ik u de namen van de jeugdleden uit deze groep schuldig blijven.

Wat opgemerkt moet worden is dat Anne  en Rik die niets!  Maar dan ook niets,  met voetbal hebben, bij de organisatie geholpen hebben: dank je wel! En dat het echt spannend was blijkt wel uit het verhaal van Susanne en Anne die bijna door een “echt” varken overlopen werden.

Ondertussen gingen de Junioren op pad voor de GPS tocht. In 7 groepen vertrokken de oudere jeugdleden voor een tocht. Bij drie posten lag een envelop klaar, hierin zat een rebus die opgelost moest worden. Dat dit niet makkelijk was bleek wel uit het feit dat er posten gemist werden. Dit zal mogelijk ook komen doordat een aantal mannen ( we noemen geen namen) er véél plezier in hadden de jeugd de stuipen op het lijf te jagen ( zonder vermomming zelfs), met geschrokken kinderen, hard gillende meiden en  wit weggetrokken jongens tot gevolg. Gelukkig kwam iedereen weer heelhuids bij de Veluwse Boys aan. Een duidelijke winnaar was er niet, het team met leider Wim had de meeste enveloppen maar de rebus volledig op lossen bleef te moeilijk.

Na beide spellen werd er nog gezellig nagezeten bij het kampvuur onder het genot van wat eten en drinken. Voor een paar kinderen stond er nog een drink zoveel mogelijk chocomelk en eet zoveel mogelijk marshmallows competitie op het programma. Omdat de uitslag niet echt gunstig viel werd voor de zaterdag de competitie fristi drinken en ontbijtkoek happen van het programma geschrapt. Het bleef nog lang onrustig die nacht op de Westeneng.

Kampvuur


Om 08.00 uur de volgende morgen werd een ieder weer fris aan het ontbijt verwacht. Deze doelstelling werd niet geheel behaald. Aanwezig wel, fris niet. In de ochtend werd er een gevarieerd spellencircuit gedaan. In verticale groepen met namen als Aston Villa, Everton en Fenerbache werd de strijd om zoveel mogelijk punten te verzamelen aangegaan. Het circuit bestond uit touwtrekken, de voorronde van de penaltybokaal, blind voetbal, twee stormbanen, vliegend tapijt, lopende band, levend voetbalspel en Jenga.
Stormbaan

Hoogtepunt was de verrassingsronde waarbij de spelbegeleiders over de stormbaan moesten. Hiermee konden  extra punten voor het team worden gescoord. Eén spelbegeleider had er erg veel zin in, terwijl zijn concurrenten nog aan de koffie zaten stond hij al op blote voeten, klaar om te gaan, bij de stormbaan. Grote winnaar werd dan ook Wilgert van team Benfica, met een héle snelle tijd liet hij Martijn die tweede werd, en alle andere spelbegeleiders ver achter zich. Winnaar van het spellencircuit was team Benfica onder leiding van Wilgert ( hoe kan het ook anders) met Brecht, Dylan, Ashley, Jari, Colby, Jayla en Yonah.  Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Daarna was tijd om even uit te rusten, John had de afstandsbediening van de sproeiers weten te bemachtigen en de sproeiers gingen aan. Een beetje afkoeling was welkom om daarna weer verder te gaan met het laatste toernooi. In dezelfde samenstelling als ’s morgens werd er gestreden om de doelpunten. Dat de inzet iets minder fel was dan bij de start van het kamp zul je begrijpen, het plezier was er niet minder om. Deze strijd werd gewonnen door Juventus met Thomas, Duuk, Jens, Jesse, Gerrald en Susan onder leiding van Martijn.

Door velen was er al het gehele kamp uitgekeken naar de finale van de Penaltybokaal. Rond kwart voor drie werd uitgemaakt wie de beste schutters van de Veluwse Boys 2016 zijn. Tijdens het ochtendprogramma had elk jeugdlid vijf penalty’s genomen, degenen met de hoogste scores kwamen tegen elkaar uit in de finale ‘s middags. Met keeper Ruben onder de lat werden, onder toeziend oog van het massaal toegestroomde publiek, de allerlaatste prijzen van dit jeugdkamp verdeeld.

 

Uitslagen Penaltybokaal:

JO 9

1. Evan van de Nosterum

2. Wessel Scherpenhuizen

3. Levi Budding

EvanvandeNosterum

JO 11

1. Roy Boel

2. Jens Schuiteman

3. Fabian van de Koot

RoyBoel

JO 13

1. Brent Zijlstra

2. Guus Boel

3. Jaran de Boer

BrentZijlstra

JO 15

1. Jasper Smit

2. Youri Pluim

3. Stan Mulderij

JasperSmit

MO 17

1. Lieke de Boer

2. Susan van Beek

3. Kelsey Heimgartner

LiekedeBoer

 

Ondertussen was er al een klein zwart autootje met gouden letters het terrein op komen rijden en uit dit autootje kwam een volledig chinees buffet voor 100 personen. Chung had om 12.00 uur de wok-pannen aangezet om voor ons een lekker buffet te maken. Bami, nasi, loempia’s, saté en nog veel meer lekkers stond klaar om verorbert te worden. Onder het eten was het tijd om de uitslagen van de zaterdag bekend te maken en vond de prijsuitreiking van de penaltybokaal plaats. Extra prijzen waren er voor Jaran  en Kelsey voor hun “hole-in- one”  tijdens het voetgolf. Voor Alyssa, die al op de eerste avond tijdens het voetbaltoernooi geblesseerd uitviel, was de pechprijs.

Als klap op de vuurpijl kwam daarna ook nog de IJskar van de IJstijd het terrein op rijden en was er voor iedereen een ijsje.

IJstijd

Voedselbank

Omdat onze sponsoren erg gul waren, er ruim ingekocht was en Chung het Chinese buffet riant opgezet had, bleef er na het kamp het één en ander over. In overleg met Chung en de jeugdkampcommissie werd besloten om alles dat er over was aan de voedselbank te schenken. Namens Hennie (coördinator) en de gezinnen die gebruik maken van de voedselbank Garderen bedankt voor deze welkome verrassing op deze zaterdagavond.

 

Sponsoring

Een jeugdkamp zonder sponsoring is niet mogelijk. Daarom wil ik kort schetsen hoe de sponsoring van het jeugdkamp er uit zag en natuurlijk willen we alle sponsoren hartelijk danken: wat fijn dat we niet tevergeefs bij jullie aan klopten;

ReGo Chaletbeheer ( René Gozeling); Camping De Wijde Blik (Willem Bakker); Cees van Engelen; Jarno van de Brink Camping en Chaletparkbeheer; Henk Schuiteman Loonbedrijf; Primagaz; Jan van Middendorp ongedierte bestrijding; Erwin van de Bosch; Cees Pol; Gerwin de Ruiter; Voetbalvereniging Veluwse Boys en de Rabobank hebben het jeugdkamp allemaal financieel ondersteund.

Daarnaast hebben we veel in natura gesponsord gekregen. Coöp Brandsen: broodjes met knakworst. Spar van Beek: héél veel fruit ( appels, peren, druiven, meloenen). Bakker Schuiteman: deel van de broodjes. Slagerij Schuiteman en Slagerij van Engelen: vleeswaren en hapjes. Verbeek rondeel: 180 eieren. Restaurant Camposing ( Chung): Chinees buffet, borden en bestek en voorraadbakjes. IJstijd: ijsje na afloop. Real Adventure ( Piet Kano): groot deel van de attracties. André Ligt ( Camping de Hertshoorn) instellen en beschikbaar stellen van de GPS apparaatjes. Jan Bronkhorst: aggregaat. Hovenier Arjo: vuurkorf en hout. Defensie Stroe: 7 legertenten en 75 bedden. Frenk Philippi: vervoer van de tenten.

Je snapt het al, zonder al deze mensen en bedrijven was het nooit gelukt om het kamp te draaien zoals we dat nu hebben kunnen doen.

 

Vrijwilligers

Een jeugdkamp zonder vrijwilligers is óók niet mogelijk. Aan de vraag om te helpen is massaal gehoor gegeven. We hebben dit jeugdkamp gedraaid met ongeveer 60 mensen. Een groot deel van de ouders heeft op één of andere manier geholpen, samen met de trainers en leiders van de jeugd, een paar vaste vrijwilligers en 7 spelers van de O19 ( zelfs Rens was even terug).

Donderdagavond zijn de tenten en de bedden in elkaar gezet door een flink aantal sterke vaders.

Op vrijdag waren er mensen om; de teams te begeleiden; te scheidsrechteren; “dierengeluid ” te maken; te posten in de bos; de stoep schoon te spuiten; en te organiseren. In de nacht zijn er een aantal ouders bij de kinderen blijven overnachten en hebben zo gezorgd dat dit goed verlopen is.

Op zaterdag waren er wederom voldoende mensen aanwezig om de teams te begeleiden, een spel te leiden, scheidsrechter te zijn, te keepen, de tenten weer af te breken en op te ruimen, te organiseren en om de wc te ontstoppen. Natuurlijk werd er tijdens het gehele jeugdkamp ook achter de schermen in keuken enorm hard gewerkt door de mensen van de catering. Deze mensen hebben heel veel werk verzet: broodjes smeren, koek snijden, ranja maken ( liters), fruit schoonmaken, eieren koken, eieren bakken, koffie zetten, opruimen, schoonmaken etc. etc. voor alles werd gezorgd deze hulp was net als alle andere hulp onmisbaar. Fijn dat we als Veluwse Boys een beroep op jullie mochten doen en het was fijn jullie betrokkenheid bij de Veluwse Boys en de jeugd op deze manier te ervaren.

 

Tot slot

Als jeugdkampcommissie kunnen we terug kijken op een soepel verlopen, gezellig en geslaagd jeugdkamp. Het kamp is zonder noemenswaardige incidenten verlopen: één blessure met uitval en voor de rest een paar kleine schrammetjes die met een pleister te plakken waren. We hebben veel geluk gehad met het weer, toen we net klaar waren met opruimen trok er een zware bui over Garderen met veel wind en regen. Stel je toch eens voor dat we die bui een avond eerder hadden gehad. Maar wat het kamp vooral erg heeft doen slagen waren de deelnemers! We willen dan ook alle jeugdleden hartstikke bedanken voor het gezellig kamp. Zonder jullie aanwezigheid, sportiviteit, inzet, enthousiasme, opmerkingen en goede humeur was het kamp vast niet zo leuk geworden als nu. Bedankt daarvoor en graag tot over twee jaar!

De jeugdkampcommissie staat open voor feedback en suggesties. Lijkt het je leuk om het kamp over twee jaar mede te organiseren meldt je dan nu aan. Heb je leuke ideeën, spellen of materialen laat het ons weten.